Napelemker - Napkollektor
 

Napkollektorok

A rendszer a következő elemekből áll:

1. Tartályból, ami lehet 1 vagy 2 hőcserélős. Ebben van a használati meleg vizünk. Ezt a vizet fűti fel a tetőn lévő napkollektor a hőcserélőn keresztül. Ha két hőcserélő van, azt egy másik kazánnal is tudjuk fűteni. A napkollektor hőcserélője van alul, a kazáné felül, így a kazán mindig kevesebb vizet fűt fel

2. Keringető szivattyúból, ami keringeti a fűtőközeget a tetőn található napkollektor és a tartály között

3. Vezérlőből, ami kapcsolja a keringető szivattyút és kijelzi az aktuális értékeket

4. Drainback tartályból, amelybe visszafolyik a fűtő körünkből a fagyállós vizünk. Ezáltal nem marad a napkollektorban fűtőközeg, ami napos időben áramszünet esetén megforrhat, télen akár megfagyhat

5. Vákuum csöves napkollektorból, ami ténylegesen begyűjti a nap energiáját és felmelegíti a fűtő közeget.


A napenergiát használó napkollektoros rendszerről

A Drainback rendszer lényege és legfőbb különbsége a zárt síkkollektoros rendszerekhez képest, hogy csak akkor kering a fűtőfolyadékkör, ha a tetőn a hőmérséklet elért egy bizonyos különbséget, tehát amikor nem süt a nap vagy a tartályban már 90 fokos a víz, (nem melegíthető tovább), kikapcsolja a szivattyút és visszaengedi a tető síkja alá a folyadékot a Drainback tartályba.

Amint kikapcsolt a szivattyú, a folyadék visszafolyik a Drainback tartályba, ami lehetőleg az felső födém síkja alatt van elhelyezve. Tehát a tetőn kívül NEM található folyadék sem télen (amikor fagyás veszély van), sem pedig nyáron (amikor forrás veszély van) amikor nincs működésben a rendszer. Ha felforr a víz a tetőn a melegtől az amúgy környezetbarát fagyállóból olyan anyagok válnak ki, amelyek károsíthatják a napkollektor fejegységét illetve a tartályban található hőcserélőt (egyébként ez a két legdrágább alkatrésze a rendszernek). Ez ennek a rendszernek a legfőbb előnye az állandóan keringtetett sík kollektorral szemben. Másik előnye a vákuumcsöves napkollektornak az, hogy a tetőn található csövek 3,2 cm átmérőjű jégverést bírja, az ezen méret feletti jégdarabok sajnos eltörhetik a csöveket, de a rendszerből nem folyik ki a folyadék, a csövek pedig darabra cserélhetőek, így szerencsére nincs nagy gond ebben az esetben sem.

Az általunk kínált rendszernek a tartói és a fejegység is alumíniumból vannak, ezzel garantálva a korrózióvédelmet.

Másik “apró” részlet, amire oda kell figyelni egy rendszer választásánál, hogy két méret létezik avákuumcső végén található hő gombából (Heatpipe) is. Mi csak a nagy méretet forgalmazzuk (kb. 2,5 cm), mivel ez a hatékonyabb. Tartályból a Drazice tartályokat telepítjük.

Csomagjainkat úgy állítottuk össze, hogy csak jó minőségű anyagokat tartalmazzanak, ezzel garantálva mind a vevőinknek, mind magunknak, hogy ne kelljen folyamatosan szervízelni, karbantartani a már telepített rendszert és mindegyiket úgy alakítjuk ki, hogy igény esetén egyszerűen tovább bővíthető legyen a rendszer fűtésrásegítésre is (puffer tartály és a tetőn lévő kollektorok bővítésével).

A további kalkulációhoz tudni kell, hogy egy 30 csöves fejegység (kb. 4,5 m2) egy 200 literes tartályt tud felmelegíteni a napenergia segítségével, ami egy 4-5 fős család átlagos meleg víz használatát fedezi az év 7-8, szerencsésebb esetben 9 hónapon keresztül.

Alább találhatja meg referenciaként korábbi munkáinkat!