Napelemker - Napelem
 

Napelemes rendszerek

Feltételezésem szerint aki ezt az oldalt most olvassa már tucatnyi hasonló oldalt olvasott, így nem szeretnék olyanokat írni, amik ismétlések, nem szeretnék nagy bizonygatásokba bonyolódni, hogy melyik napelem a legjobb, vagy hogy ki miért rosszabb. Az általam ajánlott rendszerek több éves tapasztalat és próbálkozás eredményei, ez a párosítás lett minőségben és árban is a legjobb: japán napelemek (Kyocera, Sanyo), Fronius, Steca, SMA inverterekkel párosítva.

Amit tudni kell a napelemes rendszerek telepítésével kapcsolatban az az, hogy igen kis átalakítással, nagyobb házrombolás nélkül fel lehet telepíteni bármelyik déli tájolású tetőre. Csomag árlistánkban megtalálja, mekkora teljesítményhez hány négyzetméter felületre van szükség, de mára már igen nagy teljesítményűek a napelemek, a felület nem szokott gond lenni. Lehetőleg 20-35 fokos szögben kell telepíteni őket, ebben az állásban a leghatékonyabbak.

Én mindenkinek a japán gyártmányú napelemeket javaslom, mert azok jobb minőségűek, jobb hatásfokkal dolgoznak illetve sokkal nagyobb valószínűséggel számon kérhető egy 20-25 éves garancia, mint esetleg egy kínai gyártásún. Igaz, áruk egy 10-15%-kal magasabb is, de ha azt vesszük alapul, hogy egy ilyen napelemes rendszer legalább harminc évig működik, akkor mindenképpen megéri ezt a kis többletet, amit próbálunk kompenzálni kisebb munkadíjjal.

Még egy rövid leírás a napelem működéséről érdekességképpen:

“Két egymásra helyezett, különböző vastagságú félvezető réteg alkotja a napelemek gerincét. Az alsó rétegben pozitív, a felsőben negatív töltésű részecskék vannak többségben. Bár az eltérő töltés miatt a részecskék vonzzák egymást, áram addig nem keletkezik, amíg fény nem éri a napelemeket. Ekkor a beérkező energia hatására a negatív rétegből elektronok szabadulnak fel, amelyeket érintkező rács gyűjt össze és vezet a fogyasztón keresztül a pozitív réteghez, vagyis létrejön az áramkör. Mindkét réteg anyaga a szilícium, amit kémiai eljárással alakítanak különböző töltésűvé. Egy 10×10 cm-es napelem körülbelül 0,5 V előállítására alkalmas, nagyobb feszültség eléréséhez az elemeket sorba kell kötni”

Alább találhatja meg referenciaként korábbi munkáinkat!